Publireportage De Jonghe – bomen

Tuinarchitecte Annelies De Jonghe zet een boompje over... bomen

“Bomen in de tuin zorgen voor zoveel voordelen, maar je moet wel de juiste soort kiezen. En daar kunnen wij u bij helpen.”

Bij de aanleg van een tuin en de keuze van de beplanting moet ook rekening gehouden worden met het planten van één of meerdere bomen. De keuze van de juiste en meest passende boomsoort is daarbij heel belangrijk en is ook afhankelijk van wat de klant precies wenst. De raad en het advies van een ervaren tuinarchitecte als Annelies De Jonghe, zaakvoerster van Tuinen De Jonghe uit Nieuwendorpe in Eeklo, zijn daarbij van goudwaarde. Daarom zette de ProMeet met haar een… boompje op over bomen! Springt u even mee van tak naar tak voor de voordelen van bomen in de tuin?

Vanaf jonge leeftijd koesterde Annelies de droom om in de voetsporen van haar vader te treden en tuinarchitect te worden. Samen met haar gezin bezocht ze regelmatig tuinen, wat haar passie voor het vak alleen maar deed groeien. Nu, als zaakvoerder van Tuinen De Jonghe, deelt ze haar liefde voor groen met de wereld.

Verkoeling: “Een boom levert een belangrijke, onmisbare bijdrage in het ecosysteem en de biodiversiteit van de tuin of het park. Vogels en insecten worden er door aangetrokken. Maar bomen zorgen ook voor een daling van de temperatuur en dus voor verkoeling in de zomer. Studies hebben aangetoond dat in omgeving van groepen bomen de temperaturen 2 tot 3 graden zakken en dat dit verkoelend effect tot 60 meter voelbaar is. Ook in een kleine tuin kan een boom dus een positief effect hebben. Je moet de boom natuurlijk wel tot zijn recht laten komen en de ruimte geven om te groeien, maar er kan ook gekozen worden voor smallere varianten.”

Schaduw: “Een boom is een mooi alternatief voor een parasol. Wanneer je aan je terras schaduw kunt creëren door een bladerdak, zorgt dit voor een aparte sfeer. Bovendien werkt het ook wat verkoelend, waardoor de gevoelstemperatuur daalt. Het is belangrijk dat de klant goed weet wat hij met de bomen wil bereiken, daar kunnen we hem bij helpen. Mijn favoriet voor de schaduw is de valse christusdoorn, die een fijn blaadje heeft, half transparant, wat voor een aangenaam schaduwspel zorgt.”

Sierwaarde of herfstverkleuring: “Mensen kiezen voor bomen die tijdens de bloei voor een fraaie sierwaarde en voor veel kleur in hun tuin zorgen. Dat kan zeker en dan zou ik opteren voor de magnolia en sierkers. Andere bomenliefhebbers zijn dan weer tuk op een weelderig bladerdak dat mooie herfstkleuren draagt. Hiervoor zijn de moeraseik, de esdoorn en de amberboom (‘indian
summer’-effect) de ideale keuze.”

Vruchten: “Een appeltje voor de dorst, maar dan letterlijk… Wie bomen plant om er de vruchten van te plukken, gaat meestal voor appel, kers of kweeperen. Mijn tip hierbij is de sierappelboom, die veel voordelen combineert: hij heeft een mooie bloei, levert eetbare vruchtjes (die ook leuk zijn als decoratie) en heeft bovendien een fraaie herfstverkleuring.”summer’-effect) de ideale keuze.”

Schors: “Je kunt ook een boom kiezen voor de mooie schors, of voor de fraaie takkenstructuur wat zorgt voor een wintersilhouet. In dat geval opteren we voor meerstammige bomen die een grote sierwaarde hebben. Aan een boom is trouwens weinig onderhoud, behalve de bladval. En als je dan nog voor kleine blaadjes kiest, valt ook dat goed mee.”

Onmiddellijk genieten: “De boutade ‘boompje groot, baasje dood’ gaat eigenlijk niet meer op. Met Tuinen De Jonghe zijn we specialist in het planten van grote bomen, die de klant in de kwekerij kan kiezen. Grote bomen zijn echt wel de investering waard: zo lokken speelbomen de kinderen naar buiten, het is bewezen dat de fysieke activiteit bij kinderen groter is wanneer er bomen in de buurt zijn. Je ziet, mogelijkheden genoeg maar een correct advies van een tuinarchitect is belangrijk. Zo moet ook gekeken worden naar de beplanting in de buurt van bomen, want die evolueert ook mee. Maar wij kunnen er u alles over vertellen!”

Ook advies nodig over het planten van bomen, voor uw tuinaanleg, het realiseren van uw tuindromen, een eerste ontwerp of een offerte? Neem vrijblijvend contact op met het team van Annelies De Jonghe, Nieuwendorpe 49 te Eeklo (09 344 45 45 of [email protected]). Wandel ook zeker eens door de uitgebreide website www.dejonghe-tuinen.be.